facebook
rabaciki za adresiki

Olej z czarnuszki nierafinowany

YOUR NATURAL SIDE

Olej z czarnuszki reguluje produkcję sebum, pomaga w leczeniu łojotoku. Stosowany na skórę głowy niweluje problem łupieżu i wypadających włosów. Pomaga w leczeniu astmy, alergii jak również egzemy i łuszczycy. Można go stosować nawet przy bardzo wrażliwej skórze. Działa przeciwzapalnie, ochronnie, przewstarzeniowo, normalizująco, rozluźniająco i przeciwbólowo. 

Szczegóły

Dodaj do listy życzeń

    Pozwól sobie na kosmetyk, którym zachwycali się faraonowie. Ten miodowo-złoty eliksir, tłoczony na zimno, z małych, czarnych ziarenek o ogromnej mocy odmładzającej świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry tłustej i ze zmarszczkami, stanowi również panaceum na wiele dolegliwości, powtarza się często, że  czarnuszka wyleczy wszystko oprócz śmierci. 

     Jest idealny do pielęgnacji:

    • skóry wrażliwej, podrażnionej
    • skóry problemowej i łojotokowej
    • z przebarwieniami
    • dojrzałej z oznakami starzenia
    • skóry głowy, włosów, paznokci

     Działanie oleju z czarnuszki:

    • przeciwzapalne – dzięki zawartości nienasycnego kwasu eikozadienowego (2,6-3%), rzadko występującego w przyrodzie, zaleca się stosowanie tego oleju przy wszelkich zmianach skórnych, przebarwieniach i problemach ze skórą ciała , włosów , i paznokci. Olej ten oczyszcza, działa antyseptycznie i bakteriobójczo. Polecany jest również do skóry alergicznej, przy egzemie trądziku. Stosowany na skórę głowy, pomaga zwalczyć jej swędzenie oraz niweluje problem łupieżu i wypadających włosów.
    • przeciwstarzeniowe – nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie kwasy omega-3, omega-6 i omega-9) wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej naskórka oraz są świetnym antyutleniaczem, opóźniają proces starzenia się skóry oraz poprawiają jej elastyczność. Doskonale niwelują zmarszczki oraz zapobiegają powstawaniu nowych.
    • ochronne – olej z czarnuszki łagodzi wszelkie podrażnienia a także chroni skórę przed poparzeniami słonecznymi, przez co często olej ten wykorzystywany jest w kosmetykach do ochrony przeciwsłonecznej. Regularne stosowanie, w widoczny sposób poprawia kondycje skóry poprzez jej dogłębne nawilżenie, zmiękczenie i wygładzenie
    • normalizujące – reguluje produkcję sebum, pomaga w leczeniu łojotoku, nie zatykając porów
    • rozluźniające – stosowanie oleju do masażu ciała pomaga rozluźnić napięte mięśnie, działa przeciwbólowo

     Stosowanie oleju z czarnuszki:

    • jako zamiennik kremu – nałóż kilka kropel bezpośrednio na skórę twarzy, szyi i dekoltu. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubioną wodą kwiatową, kwasem hialuronowym w żelu lub innym olejem – dodatkowo nawilżysz skórę i spowodujesz, że stanie się ona aksamitnie gładka.
    • jako „balsam” do ciała – nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia.
    • do masażu wybranych partii ciała – zmieszaj w dłoni dowolną ilość oleju, następnie wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów (polecane szczególnie podczas wykonywania masażu ujędrniającego).
    • wzmocnienie działania kremu / balsamu – zmieszaj w dłoni olejek z ulubionym kremem lub balsamem tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę
    • maska na włosy – nałóż na suche włosy minimum 20 minut przed umyciem, a następnie umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc.
    • olejek / serum do pielęgnacji skóry głowy – w skórę głowy wetrzyj olej w ilości około 2 łyżek stołowych na okres minimum 20 minut, następnie umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc.
    • zabezpieczenie końcówek włosów – w celu regeneracji oraz zabezpieczenia końcówek włosów przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi oraz zabiegami (jak np. prostowanie), wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów
    • jako odżywka do paznokci – kroplę oleju wmasuj w paznokcie oraz skórki. W ten sposób doskonale odżywisz, wzmocnisz oraz nawilżysz zniszczone, łamliwe paznokcie.

    Specyfikacja produktu:

    • Nazwa surowca wg. INCI: Nigella Sativa oil; (Olej z czarnuszki nierafinowany 100%)
    • Kraj pochodzenia: Egipt
    • Postać: płynny olej o korzennym zapachu
    • Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce znacznie tężeje
    • Trwałość: podana na opakowaniu

    Ciekawostki:

    • Olej uzyskuje się z tłoczenia na zimno nasion czarnuszki siewnej pochodzącej z upraw w Europie Południowej i na Bliskim Wschodzie
    • Znanych jest kilka określeń tej niezwykłej rośliny: czarnuszka ogrodowa, kąkolnica, czarny kmin, kolendra siewna lub czarnuszka egipska
    • Ze względu na bogate właściwości regenerujące, odżywcze i naprawcze, a także ze względu na miejsce pochodzenia określana jest również jako “Złoto Faraonów”
    • Nasiona czarnuszki znane były już w starożytności. Wykorzystywano je jako przyprawę do potraw oraz jako lekarstwo na wszelkie dolegliwości. Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że czarnuszka „leczy wszystko oprócz śmierci”.

    Uwagi:

    • nie wolno stosować kobietom w ciąży i osobom chorym na nadciśnienie tętnicze

    Data ważności:

    • podana na opakowaniu

    zastosowaniedo paznokci
    zastosowaniedo twarzy
    zastosowaniedo włosów
    przeznaczenieskóra dojrzała
    przeznaczenieskóra głowy
    przeznaczenieskóra podrażniona
    przeznaczenieskóra problemowa
    przeznaczenieskóra tłusta
    przeznaczenieskóra wrażliwa
    przeznaczenieskóra z oznakami starzenia
    przeznaczenieskóra z przebarwieniami

      After saving your customized product, remember to add it to your cart.

      loader

      * wymagane pola

    Opinie

    Oceń 
    2016-02-27

    Priorytet!

    Priorytet w domowej apteczce. Oprócz zastosowania kosmetycznego przede wszystkim ma cudowne dzialanie lecznicze. Ja miałam brzydką blizne na ręce po oparzeniu, która nie chciała się goic, zaczęłam smarować tym wlasnie olejkiem i już na drugi dzień blizna zaczęła ładnie się goic i jasniec.

      Oceń 
      2015-12-18

      Olejek

      Mo ulubiony olejek. Stosuje go do pielęgnacji skóry twarzy jak i włosów :)

        Oceń 
        2015-10-20

        Polecam

        Polecam na ciezko gojące sie rany oraz przebarwienia. Swietnie wzmacnia także paznokcie, odżywia rzęsy i brwi. Przy regularnym stosowaniu naprawdę widać ze rzęsy gęstnieją ;) ja nie używam do włosów gdyż łatwo mi sie tłuszczą

          Oceń 
          2015-09-07

          Polecam olej z czarnuszki

          Kilka miesięcy temu na basenie nabawiłem się ogromnej kurzajki. Po wizycie u chirurga zapadła decyzja o wycięciu diabelstwa. Postanowiłem spróbować zastosowac olej z czarnuszki i ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu i jeszcze większemu zaskoczeniu lekarza po 3 tygodniach codziennego stosowania kurzajka zniknęła. Od tej pory stosuje ją na wiele dolegliwości między innymi na łupież. Polecam

            Napisz opinię

            Olej z czarnuszki nierafinowany

            Olej z czarnuszki nierafinowany

            Olej z czarnuszki reguluje produkcję sebum, pomaga w leczeniu łojotoku. Stosowany na skórę głowy niweluje problem łupieżu i wypadających włosów. Pomaga w leczeniu astmy, alergii jak również egzemy i łuszczycy. Można go stosować nawet przy bardzo wrażliwej skórze. Działa przeciwzapalnie, ochronnie, przewstarzeniowo, normalizująco, rozluźniająco i przeciwbólowo. 

            Napisz opinię

            Powiązane produkty