facebook
rabaciki za adresiki

Olej rycynowy Organic

YOUR NATURAL SIDE

Olej rycynowy może być stosowany do włosów, rzęs i brwi. Przeznaczony jest głównie do włosów suchych, nadmiernie wypadających i zniszczonych. Można go stosować na paznokcie – ogranicza ich rozdwajanie, odżywia je i wzmacnia. Przy długotrwałym stosowaniu pobudza cebulki włosów, rzęs i brwi przez co można zaobserwować ich szybszy wzrost. Nazywany również kleszczowinowy lub "Dłonią Chrystusa" ze względu na kształt liści rącznika pospolitego, z którego nasion tłoczy się olej. 

Szczegóły

Dodaj do listy życzeń

    Jest idealny do pielęgnacji:

    • włosów, rzęs i brwi
    • skóry problemowej
    • skóry głowy przy nadmiernym wypadaniu włosów
    • twardej skóry pięt, łokci i kolan
    • słabych, łamliwych paznokci

     Działanie oleju rycynowego:

    • regenerujące – olej ten regeneruje, odżywia i wzmacnia włosy, brwi, rzęsy oraz łamliwe, słabe paznokcie i skórki. Ponadto znacznie przyspiesza ich wzrost. Stosowany na włosy, brwi lub rzęsy przyciemnia je, zagęszcza i nabłyszcza. Wcierany w skórę głowy, zapobiega wypadaniu włosów i stymuluje wzrost tzw. „baby hair”.
    • zmiękczające – ze względu na silne właściwości zmiękczające, olej ten polecany jest do pielęgnacji twardych, suchych pięt, łokci i kolan.
    • oczyszczające – olej rycynowy świetnie oczyszcza naszą skórę, dzięki jego dużej zdolności wyłapywania brudu i bakterii oraz powinowactwa do ludzkiego sebum. Dzieje się to wedle zasady: tłuszcz rozpuszczaj tłuszczem. Stosowany jest w metodzie OCM (Oil Cleansing Method), która nie narusza płaszcza lipidowego skóry. Polecany jest do pielęgnacji skóry problemowej. Można go również stosować punktowo na zmiany trądzikowe, w celu przyspieszenia ich gojenia.

     Stosowanie oleju rycynowego:

    • preparat zmiękczający twardą skórę – kilka kropli oleju wmasuj w twardą skórę pięt, łokci lub kolan. Możesz zastosować olej rycynowy również jako kurację regenerującą dla popękanych pięt. W tym celu przed snem zmieszaj olej rycynowy np. z masłem shea i wmasuj w skórę pięt, a następnie załóż bawełniane skarpetki. Możesz również dodatkowo owinąć stopy folią.
    • odżywka do brwi i rzęs – nałóż olejek rycynowy na rzęsy lub brwi np. za pomocą czystej szczoteczki po zużytym tuszu do rzęs.
    • preparat przeciw wypadaniu włosów – wetrzyj w skórę głowy 2 łyżki oleju minimum 20 minut przed umyciem, a następnie zmyj olej szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc.
    • regenerująca maska na włosy – nałóż olej na suche włosy minimum 20 minut przed umyciem, a następnie umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc. Możesz zmieszać olej rycynowy z innym olejem bazowym np. ze słodkich migdałów, ryżowym, jojoba, w celu ułatwienia aplikacji na włosy.
    • preparat punktowy – nałóż kroplę olejku na patyczek kosmetyczny, a następnie przetrzyj nim miejsca zmian trądzikowych, po wcześniejszym oczyszczeniu twarzy.
    • jako preparat do oczyszczania twarzy (OCM) – aby stworzyć mieszankę potrzebną do OCM wybierz olej bazowy odpowiedni do Twojego typu skóry.  Następnie dodaj olej rycynowy. Mieszankę możesz wzbogacić dodając dowolny olej poprawiający kondycję skóry.

    Wybór oleju bazowego:
    Jeśli posiadasz cerę suchą, dojrzałą i wrażliwą jako olej bazowy zastosuj jeden z wymienionych: olej migdałowy, z pestek winogron, z awokado, arganowy, lub z dzikiej róży. Dla cery normalnej dobrze sprawdzą się oleje: z dzikiej róży, awokado, migdałowy oraz jojoba. Przy cerze tłustej możesz wybrać oleje: jojoba, lniany, z pestek dyni, konopny albo ryżowy. Dla cery z trądzikiem najlepszy będzie olej lniany lub z czarnuszki oraz olej tamanu jako dodatek.
    Według zasady: im bardziej tłustą masz cerę tym więcej oleju rycynowego powinieneś użyć, proponowane proporcje mieszanki są następujące:

    • Skóra sucha: 10% oleju rycynowego i 90% oleju bazowego
    • Skóra normalna i mieszana: 20% oleju rycynowego i 80% oleju bazowego
    • Skóra tłusta: 30% oleju rycynowego i 70% oleju bazowego

    Specyfikacja produktu:

    • Nazwa surowca wg. INCI: Ricinus communis seed oil; (Olej rycynowy nierafinowany 100%)
    • Kraj pochodzenia: Indie
    • Postać: gęsty olej
    • Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce znacznie tężeje
    • Trwałość: podana na opakowaniu
    • Posiada certyfikat Soil Association Organic

    Ciekawostki:

    • Olej rycynowy powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion owoców rącznika pospolitego, a następnie jego wygotowaniu wodą, w celu rozkładu toksoalbuminy (rycyny), substancji silnie trującej.
    • Rącznik pospolity (Ricinus Communis) jest tropikalnym drzewem pochodzącym prawdopodobnie z północno-wschodniej Afryki i Bliskiego Wschodu.
    • Drzewo to osiąga wysokość nawet 13 m. Ma wielkie palczaste liście, niepozorne kwiaty zebrane na jednej łodydze, z których powstają duże, kolczaste, podobne do kasztanów owoce.
    • W każdej z trzech komór takiego owocu znajdują się szaro-brązowe nasiona, z których wytłaczany jest olej rycynowy.
    • Olej rycynowy najczęściej stosowany jest doustnie jako środek przeczyszczający. Za to działanie odpowiedzialny jest zawarty w nim kwas rycynolowy, który poprzez reakcje z jonami sodowymi usprawnia perystaltykę jelit.
    • Rącznik pospolity zwyczajowo nazywany jest także kleszczowiną pospolitą (od wyglądu nasion przypominających opitą krwią samicę kleszcza pospolitego) lub rycynusem. W dawnej polszczyźnie nosił nazwę olej kleszczowinowy. Ze względu na kształt liści w średniowieczu nazywany był “Dłonią Chrystusa” – Palma Christi.

    Data ważności:

    • podana na opakowaniu

    Uwagi:

    • nie wolno stosować u kobiet w ciąży
    zastosowaniedo paznokci
    zastosowaniedo twarzy
    zastosowaniedo włosów
    przeznaczenieskóra problemowa

      After saving your customized product, remember to add it to your cart.

      loader

      * wymagane pola

    Opinie

    Oceń 
    2015-09-24

    Polecam!

    Olej zakupiłam w celu poprawy stanu włosów, które zaczęły mi masowo wypadać. Niestety moje włosy przetłuszczają się a stosowanie oleju dodatkowo powodowało, ze włosy wyglądały na przetłuszczone. Być może powinnam go rozcieńczyć lub jak moja babcia mieszać go z żółtkami jajek :) Poprzestałam zatem na szamponie pszenno-owsianym, który polecam z pełną odpowiedzialnością. Oleju używam jednak do wielu innych zabiegów. Rzęsy wyglądają na gęste i przyciemniły się znacznie (ba, stały się widoczne bez malowania:). Olej świetnie zmiękcza twardą skórę pięt. Ponadto wcieram go co wieczór w paznokcie, które odkąd pamiętam miałam miękkie i łamliwe... Po kilku dniach stosowania widoczna była ich poprawa. Stały się twardsze, nie rozdwajają się i nie łamią :) Bardzo polecam !

      Napisz opinię

      Olej rycynowy Organic

      Olej rycynowy Organic

      Olej rycynowy może być stosowany do włosów, rzęs i brwi. Przeznaczony jest głównie do włosów suchych, nadmiernie wypadających i zniszczonych. Można go stosować na paznokcie – ogranicza ich rozdwajanie, odżywia je i wzmacnia. Przy długotrwałym stosowaniu pobudza cebulki włosów, rzęs i brwi przez co można zaobserwować ich szybszy wzrost. Nazywany również kleszczowinowy lub "Dłonią Chrystusa" ze względu na kształt liści rącznika pospolitego, z którego nasion tłoczy się olej. 

      Napisz opinię

      Powiązane produkty